Vytiskněte si dům

24.1.2013
Vizualizace Ruijssenaarsova tištěného domu, obr.Janjaap Ruijssenaars/Universe Architecture

3D tiskárny pomalu vstupují do našich každodenních životů, i kvůli jejich klesajícím cenám. Není pochyb o tom, že změní výrobu hlavně nevelkých jednoduchých předmětů, na které nejsou kladeny žádné speciální nároky. Projekt na vytištění funkční střelné zbraně zatím hyne na úbytě kvůli odporu veřejnosti a tím nedostatečnému financování. Nizozemský architekt Janjaap Ruijssenaars hodlá vytisknout pomocí tiskárny navržené Italem Enrico Dinim hrubou stavbu celého domu. Aby se dal tisknout, navrhuje ho jako dva rovnoběžné zohýbané pásy. Boční stěny by tvořily konstrukce z oceli a skla. Dinoho velká tiskárna má tisknout plochy o velikosti 6 x 6 m silné až 1 cm ze směsi drceného kamene a pojiva. Většina z nás sice zná jen malé tiskárničky, avšak i tiskařské stroje mohu být rozměrné. Třeba rotační tiskárny, na kterých se tisknou noviny, jsou mnohametrové kolosy. Z tohoto pohledu není zas stavební tiskárna takovou výjimkou.

8.4.2014: Šanghajská společnost WinSun Decoration Design Engineering Co. vytiskla z betonu součásti na stavbu deseti domků, které pak vztyčila během jediného dne. Tiskárna na výrobu takových dílů má gigantické rozměry. Jde o linku dlouhou 150 m, širokou 10 m a vysokou 6 m. Nizozemský architekt Hedwig Heinsman dal přednost plastu. Z jednotlivých vytištěných dílů o váze až 180 kg sestavil v Amsterdamu dům jako ze stavebnice.

25.7.2014: Obydlí si nyní můžete vytisknout včetně zařízení. Vybavenou mobilní obytnou buňku o rozměrech 2 x 2 m a výšce 3,3 m navrhl a vytiskl z velmi jemného písku prof.Peter Ebner se svými studenty z University of Californina v Los Angeles.

 
Odeslat komentář k článku "Vytiskněte si dům "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vytiskněte si dům " e-mailem

Diskuse/Aktualizace